List

Sot, kur siguria kibernetike po bëhet si pjesë e pandashme e mbrojtjes së secilit institucion, pata kënaqësinë të debatoj dhe verifikoj arritjet e studentes së shkëlqyeshme Arbena Musa.

Arbena, e cila në kuadër të temës së diplomës me titull “Analiza e sulmeve ndaj procesit të autentikimit bazuar në elemente biometrike” ka trajtuar sulmet ndaj procesit të autentikimit bazuar në njohjen e fytyrës, si një nga metodat më të shpeshta të autentikimit në ditët tona që është prezent në shumicën e pajisjeve kompjuterike dhe mobile. Për këtë qellim ajo ka përdorur algoritme nga “mësimi i thellë” (Deep Learning) dhe në veçanti ka implementuar sulmin bazuar në “Fast Gradient Sign Method” (FGSM), dhe ka për qëllim klasifikimin e gabuar të imazheve. Imazhet janë marre nga dataseti publik “5 Celebrity Faces Dataset” i cili përmban fotografitë e 5 personave të ndryshëm.

Krijimi i modelit është zhvilluar dhe testuar në Python 3, e po ashtu edhe implementimi i sulmit. Për shkak të shfrytëzimit të madh të resurseve si për trajnim (VGG16 dhe ImageNet) edhe për sulmim është përdorur platforma Google Colaboratory, e cila mundëson ekzekutimin e programeve në Python nga shfletuesi pa pasur nevoja të konfigurimit, me qasje falas në GPU dhe me mundësi të lehta të shpërndarjes. Kodi burimor i projektit mund të shkarkohet në GitHub, në: https://github.com/ArbenaMusa/Analysis-of-attacks-on-authentication-process-based-on-biometric-elements

  Posts

1 2 3
March 26th, 2021

Sfidat e mësimit online

Pandemia do të mbahet mend edhe si shtytësi kryesor i përdorimit të teknologjisë në të gjitha fushat, edhe në arsim. […]

December 16th, 2020

Siguria kibernetike dhe Trusti

Intervista dhënë televizionit RTK për sigurinë kibernetike në Kosovë dhe siguirnë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

December 12th, 2020

Rreth aplikimit online për 10% të Trustit

Intervista dhënë televizionit TV21 për sigurinë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

October 23rd, 2020

Siguria biometrike

Sot, kur siguria kibernetike po bëhet si pjesë e pandashme e mbrojtjes së secilit institucion, pata kënaqësinë të debatoj dhe […]

October 16th, 2020

Kosova – një rast studimi

I ftuar në emisionin DESKU nga gazetari Agron Bajrami. Debat për sfidat e Kosovës, edhe të arsimit të lartë. Kosova […]

September 19th, 2020

(Mos)Planifikimi i vitit të ri akademik

Nga intervista, me Basriun, për (mos)përgatitjet dhe (mos)informimin për fillimin e vitit të ri akademik!

August 29th, 2020

Cyber Security dhe shitja e IPKO-së

Ishte kënaqësi debat mbrëmë, në Klan Kosova, rreth sigurisë kibernetike dhe rreziqeve të shitjes së IPKO-së tek ndonjë vend jo […]

August 6th, 2020

Web Crawler and Security

Nxjerrja e shënimeve nga Interneti ka qenë e rëndësishme dhe fitimprurëse që nga fillimi i paraqitjes së Internetit. “Web Crawlers” […]

May 18th, 2020

Zoom – roboti juaj

Kjo koha e pandemisë e ka integruar teknologjinë edhe më shumë në jetën tonë. Mësimi online tani është pjesë përbërëse […]

April 6th, 2020

Tema online

Tani edhe mbrojtja e temës  së diplomës po bëhet online. Kështu me studentin Lumi Bytyçi, që po përgatitet të bëjë […]