List

Nxjerrja e shënimeve nga Interneti ka qenë e rëndësishme dhe fitimprurëse që nga fillimi i paraqitjes së Internetit. “Web Crawlers” (apo zvarritësit e uebit) janë programe, të cilat në mënyrë sistematike i shënjojnë shënimet e paraqitura në faqe të ndryshme në Internet. Shpeshherë këta “crawlers – zvarritës” nxjerrin edhe shënime sensitive – që pastaj edhe mund të keqpërdoren nga palët e treta. Pikërisht kjo është edhe tema e diplomes së studentit të shkëlqyeshëm të fakultetit tonë Ahmet Bucko – me titull: “Web Crawling and Web Security”.

Ahmeti ne kuadër te temës se vet, përveç qe ka analizuar punën e detajuar te “Web Crawlers” dhe sigurinë ne Internet, ai ka zhvilluar një “zvarritës” në gjuhen programuese Python, me kornizën PyCharm. Me tutje ai ka përdorur librarinë Scrapy, e cila është një framework për zvarritje të faqeve në Internet dhe nxjerrjen e të dhënave të strukturuara të cilat mund të përdoren për një gamë të gjerë të aplikacioneve të dobishme, si minierat e të dhënave, përpunimi i informacionit ose arkivi historik.

  Posts

1 2 3
December 16th, 2020

Siguria kibernetike dhe Trusti

Intervista dhënë televizionit RTK për sigurinë kibernetike në Kosovë dhe siguirnë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

December 12th, 2020

Rreth aplikimit online për 10% të Trustit

Intervista dhënë televizionit TV21 për sigurinë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

October 23rd, 2020

Siguria biometrike

Sot, kur siguria kibernetike po bëhet si pjesë e pandashme e mbrojtjes së secilit institucion, pata kënaqësinë të debatoj dhe […]

October 16th, 2020

Kosova – një rast studimi

I ftuar në emisionin DESKU nga gazetari Agron Bajrami. Debat për sfidat e Kosovës, edhe të arsimit të lartë. Kosova […]

September 19th, 2020

(Mos)Planifikimi i vitit të ri akademik

Nga intervista, me Basriun, për (mos)përgatitjet dhe (mos)informimin për fillimin e vitit të ri akademik!

August 29th, 2020

Cyber Security dhe shitja e IPKO-së

Ishte kënaqësi debat mbrëmë, në Klan Kosova, rreth sigurisë kibernetike dhe rreziqeve të shitjes së IPKO-së tek ndonjë vend jo […]

August 6th, 2020

Web Crawler and Security

Nxjerrja e shënimeve nga Interneti ka qenë e rëndësishme dhe fitimprurëse që nga fillimi i paraqitjes së Internetit. “Web Crawlers” […]

May 18th, 2020

Zoom – roboti juaj

Kjo koha e pandemisë e ka integruar teknologjinë edhe më shumë në jetën tonë. Mësimi online tani është pjesë përbërëse […]

April 6th, 2020

Tema online

Tani edhe mbrojtja e temës  së diplomës po bëhet online. Kështu me studentin Lumi Bytyçi, që po përgatitet të bëjë […]

March 18th, 2020

Ligjëratat online

Njoftohen të gjithë studentët se të gjitha ligjëratat nga lëndët e mia, gjatë kohës së pandemisë Covid-19, do të mbahen […]