List

Sot, kur siguria kibernetike po bëhet si pjesë e pandashme e mbrojtjes së secilit institucion, pata kënaqësinë të debatoj dhe verifikoj arritjet e studentit të shkëlqyeshëm Donat Imeri.

Donati, i cili në kuadër të temës së diplomës me titull “Analiza e llog fajllave për ndërhyrje të sigurisë në Windows duke përdorur ML” ka trajtuar mundësitë e zbatimit të inteligjencës artificiale, respektivisht të njërës prej nën-fushave të saj të njohur si Machine Learning (ML) në fushën e sigurisë kibernetike. Machine Learning ofron mundësinë që përmes algoritmeve të ndryshme matematikore të trajnohen modele të cilat reagojnë pastaj pa pasur nevojë për ndërhyrje manuale në të dhëna të tjera të njohura ose të panjohura në procesin e trajnimit. Windows gjatë tërë kohës bëhet grumbullimi i të dhënave rreth ngjarjeve që zhvillohen në sistem. Këto ngjarje mund të jenë të iniciuara nga vet përdoruesi dhe të kenë qëllime e sjellje normale, por edhe në anën tjetër mund të ndodh që këto ngjarje të jenë iniciuar nga një palë tjetër keqbërëse e që rezulton me aktivitetet jonormale dhe të dëmshme për përdoruesin. Donati këtu ka aplikuar teknikat e Machine Learning për të realizuar një analizë më të shpejtë dhe me rezultate me të qarta që do të dërgonte drejt identifikimit të ngjarjeve jonormale (sulmeve kibernetike) në një sistem.

  Posts

1 2 3 5
January 28th, 2023

Vendi parë në garen “The day when hacking is legal”

Të enjten më 26 janar 2023, në margjina të konferencës së 7të të sigurisë kibernetike ”Cyber Zero” të organizuar nga […]

December 3rd, 2022

Studentët e doktoratës

Pas shumë vitesh peripecish e shtyrje të regjistrimit, javen që shkoi Vehbi Neziri dhe Ramadan Dervishi përmbyllen me sukses studimet […]

November 18th, 2022

Zhvillimet në UP

Nga debati mbrëmë në emisionin DESKU, në KTV, lidhur me zhvillimet e fundit në Universitetin e Prishtines, buxhetit, hulumtimeve shkencore […]

September 21st, 2022

Debati per sulmet kibernetike

Nga debati në T7 Pressing (https://www.youtube.com/watch?v=OIQTiltK3z0), me Leonard Kerqukin, Kujtim Gashin, Blerton Abazi, Hekuron Doli dhe Ermal Sadiku lidhur me […]

August 13th, 2022

Intervista për Nacionale

Një intervistë përmbledhëse lidhur me situatën në vend për problemet e arsimit të lartë në vend. https://nacionale.com/politike/interviste-rexha-askush-nuk-mund-te-dale-faqebardhe-nga-kjo-krize-e-arsimit-ne-vend

June 16th, 2022

Vendi i dytë në kategorinë “Diploma e Vitit” në Albanian ICT Awards

Në 10 vjetorin e Albanian ICT Awards (https://ictawards.org/2021/albanian-ict-awards-shpall-fituesit-e-edicionit-te-10-te-jubilar/), në Tiranë, studentja e shkëlqyeshme e fakultetit tonë Rrezearta Thaqi u rendit […]

June 2nd, 2022

Pazari me tema të diplomes

Nga debati me Rron Gjinovcin dhe Besnik Boletinin lidhur me pazarin me tema të diplomes, https://www.youtube.com/watch?v=yTwCg_QuCtI Që kjo dukuri të […]

May 21st, 2022

Vendi i parë dhe i tretë në garen “International Cybersecurity Exercise 2022”

Studentët e fakultetit tonë morren pjesë në garën “International Cybersecurity Exercise 2022” mbajtur me 18 Maj 2022 dhe organizuar së […]

April 15th, 2022

NDI Panel Discussion: “Threats to information integrity: Youth at the front line”

As Nelson Mandela said: “Education is the most powerful weapon you can use to change the world” and to apply […]

November 25th, 2021

Advanced Electronic Seal

It was my great pleasure to present the state of the art in electronic seal, legal and technology landscape, in […]