List

Sigurimi i informacionit ka qenë një nga preukupimet kryesore të njerëzimit ndër shekuj, për këtë qëllim është përdorur nënshkrimi dhe vula nga dylli. Sot siguria e informacionit arrihet me aplikimin e algoritmeve kriptografike që rezultojnë në nënshkrimin dhe vulën digjitale. Kjo është edhe tema e baçelorit të studentit të shkëlqyeshëm të fakultetit tonë Gentris Leci me titull: Zhvillimi i një aplikacioni për përgatitjen dhe transmetimin e shënimeve sipas standardit FATCA XML.

Ai ka zhvilluar një ueb aplikacion në përputhje me kërkesat e Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) të SHBA për siguruar transportin e sigurt të shënimeve financiare përmes një mediumi të pabesueshëm siç është Interneti. Këto shënime të enkriptuara dhe të nënshkruara në formë digjitale (kriptografike) iu dërgohen institucionit përkatës (Internal Revenue Service – IRS) në ShBA. Për këtë qëllim ai ka përdorur MS Developer Studio 2017, Bootstrap Framework 4.0 dhe ASP.NET MVC për backend.

Unë e përgëzoj Gentrisin për përkushtimin dhe kreativitetin e shkëlqyeshëm që ka treguar gjatë shkrimit dhe zhvillimit të temës së tij të diplomës. Të lumtë Gentris!

  Posts

1 2 3
December 16th, 2020

Siguria kibernetike dhe Trusti

Intervista dhënë televizionit RTK për sigurinë kibernetike në Kosovë dhe siguirnë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

December 12th, 2020

Rreth aplikimit online për 10% të Trustit

Intervista dhënë televizionit TV21 për sigurinë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

October 23rd, 2020

Siguria biometrike

Sot, kur siguria kibernetike po bëhet si pjesë e pandashme e mbrojtjes së secilit institucion, pata kënaqësinë të debatoj dhe […]

October 16th, 2020

Kosova – një rast studimi

I ftuar në emisionin DESKU nga gazetari Agron Bajrami. Debat për sfidat e Kosovës, edhe të arsimit të lartë. Kosova […]

September 19th, 2020

(Mos)Planifikimi i vitit të ri akademik

Nga intervista, me Basriun, për (mos)përgatitjet dhe (mos)informimin për fillimin e vitit të ri akademik!

August 29th, 2020

Cyber Security dhe shitja e IPKO-së

Ishte kënaqësi debat mbrëmë, në Klan Kosova, rreth sigurisë kibernetike dhe rreziqeve të shitjes së IPKO-së tek ndonjë vend jo […]

August 6th, 2020

Web Crawler and Security

Nxjerrja e shënimeve nga Interneti ka qenë e rëndësishme dhe fitimprurëse që nga fillimi i paraqitjes së Internetit. “Web Crawlers” […]

May 18th, 2020

Zoom – roboti juaj

Kjo koha e pandemisë e ka integruar teknologjinë edhe më shumë në jetën tonë. Mësimi online tani është pjesë përbërëse […]

April 6th, 2020

Tema online

Tani edhe mbrojtja e temës  së diplomës po bëhet online. Kështu me studentin Lumi Bytyçi, që po përgatitet të bëjë […]

March 18th, 2020

Ligjëratat online

Njoftohen të gjithë studentët se të gjitha ligjëratat nga lëndët e mia, gjatë kohës së pandemisë Covid-19, do të mbahen […]