List

Nga debati në T7 Pressing (https://www.youtube.com/watch?v=OIQTiltK3z0), me Leonard Kerqukin, Kujtim Gashin, Blerton Abazi, Hekuron Doli dhe Ermal Sadiku lidhur me sulmet kibernetike në Kosovë.

Sulmet kibernetike i afektojnë te gjithë: qeverinë, kompanitë dhe qytetarët. Të gjithë duhet të jemi të vëmendshëm dhe të bëjmë pjesën tonë të punës.

Qeveria duhet të:

1. Përgatisë kornizën ligjore (freskoj dhe harmonizoje me politikat e BE-së)

2. Ta vendosë dhe rritë bashkëpunimin ndërkombëtarë, sidomos me vendet fqinje

3. Të filloj menjëherë me kampanja të unifikuar të vetëdijesimit lidhur me sulmet kibernetike (kultura digjitale të bëhet pjesë e kurrikulës shkollore).

Kompanitë duhet të:

1. Hostojnë ueb aplikacionet e tyre në CDN (AWS, Azure, Cloudflare etc.)

2. Përdorin ACL (Geo IP blocking etc.)

3. Instalojnë WAF për analizën inteligjente të shënimeve dhe trafikut (L7 dhe L4/L3)

Qytetarët duhet të:

1. Njihen dhe freskojnë njohurit e tyre për sulmet kibernetike

2. Freskojnë pajisjet e tyre me softuerët aktual

3. Instalimin e softuerëve mbrojtës (anti virus/firewall) në çdo pajisje.

  Posts

1 2 3 4
June 15th, 2019

Invited speaker at DiGiDay

Ishte kënaqësi prezantimi, i ftuar i vecantë, në konferencën DiGiDay, të organizuar nga Universiteti “Kadri Zeka”, për sfidat e (mos) […]

May 16th, 2019

Cybersecurity and Privacy IV GDPR Turns ONE

Ishte kënaqësi e veçantë udheheqja e sesionit të parë për “Hapësirën Kibernetike” të edicionit të katërt të konferencës ndërkombëtare për […]

April 1st, 2019

Digjitalizimi, arsimi dhe universiteti

Në emisionin, PRIZMA të emituar në T7, me gazetarin Dritan Dragusha, flasim për digjitalizimin, shkollen dhe universitetin.

March 9th, 2019

Urime 7 Marsi

Të gjithë mësuesve, kudo që janë, që shëndrisin rrugën e dijes dhe mundësojnë rrugëtimin drejt majave të suksesit, urime dita […]

March 9th, 2019

Wohngemeinschaft

Shfrytëzimi i resurseve të përbashkëta, si p.sh. marrja me qira e një banese nga disa studentë, padyshim sjell dobi për […]

February 5th, 2019

Vendi i parë në ITC2019

Dje organizatoret e konferencës Practice and Theory of Automated Timetabling (PATAT), publikuan rezultatet e raundit të parë të garës ndërkombëtare, […]

January 16th, 2019

FIEK – FATCA

Sigurimi i informacionit ka qenë një nga preukupimet kryesore të njerëzimit ndër shekuj, për këtë qëllim është përdorur nënshkrimi dhe [...]
January 16th, 2019

WiFi për krejt stadiumin Fadil Vokrri

Tifozët çdo ditë e më shumë duan që gjatë lojës, në kohë reale, të postojnë fotografi dhe video për momentet [...]
January 16th, 2019

Koha për “dogergjik”

Kjo ka qenë loja e preferuar, me kokrra kallamoqi dhe pasuli, në trevat tona në kohë dimri. “Dogergjiku”, si lojë […]