List

Nga debati në T7 Pressing (https://www.youtube.com/watch?v=OIQTiltK3z0), me Leonard Kerqukin, Kujtim Gashin, Blerton Abazi, Hekuron Doli dhe Ermal Sadiku lidhur me sulmet kibernetike në Kosovë.

Sulmet kibernetike i afektojnë te gjithë: qeverinë, kompanitë dhe qytetarët. Të gjithë duhet të jemi të vëmendshëm dhe të bëjmë pjesën tonë të punës.

Qeveria duhet të:

1. Përgatisë kornizën ligjore (freskoj dhe harmonizoje me politikat e BE-së)

2. Ta vendosë dhe rritë bashkëpunimin ndërkombëtarë, sidomos me vendet fqinje

3. Të filloj menjëherë me kampanja të unifikuar të vetëdijesimit lidhur me sulmet kibernetike (kultura digjitale të bëhet pjesë e kurrikulës shkollore).

Kompanitë duhet të:

1. Hostojnë ueb aplikacionet e tyre në CDN (AWS, Azure, Cloudflare etc.)

2. Përdorin ACL (Geo IP blocking etc.)

3. Instalojnë WAF për analizën inteligjente të shënimeve dhe trafikut (L7 dhe L4/L3)

Qytetarët duhet të:

1. Njihen dhe freskojnë njohurit e tyre për sulmet kibernetike

2. Freskojnë pajisjet e tyre me softuerët aktual

3. Instalimin e softuerëve mbrojtës (anti virus/firewall) në çdo pajisje.

  Posts

1 2 3 4
April 6th, 2020

Tema online

Tani edhe mbrojtja e temës  së diplomës po bëhet online. Kështu me studentin Lumi Bytyçi, që po përgatitet të bëjë […]

March 18th, 2020

Ligjëratat online

Njoftohen të gjithë studentët se të gjitha ligjëratat nga lëndët e mia, gjatë kohës së pandemisë Covid-19, do të mbahen […]

February 23rd, 2020

Bashkëpunimi me industrinë

Është kënaqësi kur shohim edhe ndërmarrësit gjerman që kërkojnë studentët tanë. Kompania Wiso-Tech GmbH nga Gjermania, udhëhequr nga Dr. Dirk […]

December 13th, 2019

Cyber Security & ML

Sot, kur siguria kibernetike po bëhet si pjesë e pandashme e mbrojtjes së secilit institucion, pata kënaqësinë të debatoj dhe […]

December 9th, 2019

Security and Privacy for eGovernment Solutions beyond 2020

Ishte kënaqësi prezantimi dhe diskutimi me  profesorët nga mbarë Europa dhe ekspertët gjermanë lidhur me temën “Security and Privacy for […]

September 13th, 2019

Hack to L|Earn and Protect

Ishte kënaqësi pjesëmarrja në konferencën për sigurinë kibernetike, dhe diskutimi për tema të rëndësishme të hapësirës kibernetike. FINDBUG në bashkëpunim […]

August 1st, 2019

Cilësia e arsimit të lartë sipas Google Scholar

Një metrikë alternative dhe indirekte e matjes së cilësisë së Institucioneve të Arsimit të Lartë (IAL) e publikoi këto ditë, […]

July 30th, 2019

Universiteti i Prishtinës mbetet lider i arsimit të lartë në hapësirën mbarë shqiptare

Dje Cybermetrics Lab, pjesë e Spanish National Research Council me seli në Madrid, azhurnoi listën e rangimit të Institucioneve të […]

July 18th, 2019

KTV Rubikon – Çka po ndodh me arsimin e lartë?

Lidhur me arsimin e lartë, me akreditimet e fundit, daljen nga kjo situatë debatuam me Adriatikun, në emisionin Rubikon të […]

July 17th, 2019

Siguria e rrjetave kompjuterike

Ishte kënaqësi diskutimi që pata dje me studenten e shkëlqyeshme të fakultetit tonë Malsore Bublaku lidhur me të arriturat e […]