List

Nga debati në T7 Pressing (https://www.youtube.com/watch?v=OIQTiltK3z0), me Leonard Kerqukin, Kujtim Gashin, Blerton Abazi, Hekuron Doli dhe Ermal Sadiku lidhur me sulmet kibernetike në Kosovë.

Sulmet kibernetike i afektojnë te gjithë: qeverinë, kompanitë dhe qytetarët. Të gjithë duhet të jemi të vëmendshëm dhe të bëjmë pjesën tonë të punës.

Qeveria duhet të:

1. Përgatisë kornizën ligjore (freskoj dhe harmonizoje me politikat e BE-së)

2. Ta vendosë dhe rritë bashkëpunimin ndërkombëtarë, sidomos me vendet fqinje

3. Të filloj menjëherë me kampanja të unifikuar të vetëdijesimit lidhur me sulmet kibernetike (kultura digjitale të bëhet pjesë e kurrikulës shkollore).

Kompanitë duhet të:

1. Hostojnë ueb aplikacionet e tyre në CDN (AWS, Azure, Cloudflare etc.)

2. Përdorin ACL (Geo IP blocking etc.)

3. Instalojnë WAF për analizën inteligjente të shënimeve dhe trafikut (L7 dhe L4/L3)

Qytetarët duhet të:

1. Njihen dhe freskojnë njohurit e tyre për sulmet kibernetike

2. Freskojnë pajisjet e tyre me softuerët aktual

3. Instalimin e softuerëve mbrojtës (anti virus/firewall) në çdo pajisje.

  Posts

1 2 3 4
June 7th, 2021

Ligji për eIDAS në Kosovë

Në RTK, me Majlinda Aliu në emisionin e mëngjesit, debat lidhur me draft ligjin për Identifikimin Elektronik dhe Shërbimet e Besuara në […]

March 26th, 2021

Sfidat e mësimit online

Pandemia do të mbahet mend edhe si shtytësi kryesor i përdorimit të teknologjisë në të gjitha fushat, edhe në arsim. […]

December 16th, 2020

Siguria kibernetike dhe Trusti

Intervista dhënë televizionit RTK për sigurinë kibernetike në Kosovë dhe siguirnë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

December 12th, 2020

Rreth aplikimit online për 10% të Trustit

Intervista dhënë televizionit TV21 për sigurinë e ueb aplikacionit për 10% nga Trusti

October 23rd, 2020

Siguria biometrike

Sot, kur siguria kibernetike po bëhet si pjesë e pandashme e mbrojtjes së secilit institucion, pata kënaqësinë të debatoj dhe […]

October 16th, 2020

Kosova – një rast studimi

I ftuar në emisionin DESKU nga gazetari Agron Bajrami. Debat për sfidat e Kosovës, edhe të arsimit të lartë. Kosova […]

September 19th, 2020

(Mos)Planifikimi i vitit të ri akademik

Nga intervista, me Basriun, për (mos)përgatitjet dhe (mos)informimin për fillimin e vitit të ri akademik!

August 29th, 2020

Cyber Security dhe shitja e IPKO-së

Ishte kënaqësi debat mbrëmë, në Klan Kosova, rreth sigurisë kibernetike dhe rreziqeve të shitjes së IPKO-së tek ndonjë vend jo […]

August 6th, 2020

Web Crawler and Security

Nxjerrja e shënimeve nga Interneti ka qenë e rëndësishme dhe fitimprurëse që nga fillimi i paraqitjes së Internetit. “Web Crawlers” […]

May 18th, 2020

Zoom – roboti juaj

Kjo koha e pandemisë e ka integruar teknologjinë edhe më shumë në jetën tonë. Mësimi online tani është pjesë përbërëse […]